Archief voor ‘Omzetbelasting’ Category

Geen naheffing bij verhoging btw-tarief

Geen reacties »

Van de site van het ministerie van Financiën:

Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6 naar 9 procent. Daarom zal de Belastingdienst niet gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden.

Dit heeft staatssecretaris Snel van Financiën in een debat met de Tweede Kamer aangekondigd.

Concerten

Het gaat hier bijvoorbeeld om concerten of sportevenementen die dit jaar al worden betaald, maar volgend jaar pas plaatsvinden.

Dit geldt voor alle goederen en diensten waarop het verlaagde tarief van toepassing is, zoals bijvoorbeeld ook stukadoor- en verfwerkzaamheden aan huis.

Lastenverlichting

Tegenover de geplande verhoging op het verlaagde btw-tarief staat een lastenverlichting op arbeid. Door het hele pakket aan maatregelen uit het regeerakkoord stijgt de koopkracht en daarmee de consumptie.

Het kabinet is van plan om de btw-verhoging op te nemen in het Belastingplan 2019 dat op Prinsjesdag van dit jaar openbaar wordt. De Eerste en Tweede Kamer moeten dan nog akkoord gaan met de wijziging.

Voorbereiden

Het is verstandig dat ondernemers zich nu wel al voorbereiden op de geplande btw-verhoging. Door de administratie en prijzen aan te passen en bij de jaarovergang de facturatie en btw-aangifte aan te passen. Daarnaast is verstandig om bij het opstellen van offertes voor 2019 al rekening met de geplande btw-verhoging rekening te houden.


Nadere aanwijzingen BTW-verhoging

Geen reacties »

Het ministerie heeft nadere aanwijzingen gepubliceerd hoe om te gaan met de BTW-verhoging die per 1 oktober in gaat.

De hoofdregel is dat het moment van het verrichten van de prestatie beslissend is. Indien u dus factureert voor een periode die na 1 oktober eindigt, moet u al 21% BTW berekenen over het deel dat na 1 oktober valt. Als u al gefactureerd hebt over die periode, maar tegen 19%, dan moet u een correctiefactuur versturen. De BTW past eigenlijk nog niet op het aangifteformulier. Daartoe heeft het ministerie de aanwijzing gegeven die bij rubriek 1c op te nemen en vanaf 1 oktober bij rubriek 1a.